Vanaf 2024 gaat er een frisse wind waaien door de manier waarop enkel vertrekvakantiegeld wordt verrekend. Goed nieuws, want de oude, soms problematische methode maakt plaats voor een nieuwe, duidelijke aanpak.

Wat is er nieuw?

  1. Geen eenmalige verrekening meer: In plaats van alles in één keer van je loon af te halen in de vakantiemaand, wordt 90% van je loon per vakantiedag meteen in mindering gebracht. Je krijgt dan per vakantiedag een vast brutodagloon van 10%.
  2. Eindverrekening in december: In december (of als je eerder vertrekt, in je laatste maand) wordt de definitieve afrekening gemaakt. Het totaal van het al ingehouden loon (die 90%) wordt opgeteld, en zo kan er nog een extra bedrag in mindering worden gebracht of juist uitbetaald.

Waarom deze verandering?

Tot nu toe werd het vertrekvakantiegeld vaak in één keer verrekend, wat soms leidde tot een bijna leeg loonstrookje in de maand van de verrekening. Dit systeem was niet alleen verwarrend, maar bleek ook in strijd met de loonbeschermingswet. Door de verrekening nu in twee stappen te doen, ontstaat er meer duidelijkheid en spreiding van de kosten.

Hoe werkt het precies?

  • Opbouw van vakantiedagen: Je bouwt vakantiedagen op tijdens je werkjaar (vakantiedienstjaar) die je in het volgende jaar (vakantiejaar) kunt opnemen.
  • Uitdiensttreding en nieuwe werkgever: Bij vertrek betaalt je oude werkgever je het enkel vertrekvakantiegeld voor de opgebouwde vakantiedagen. De nieuwe werkgever hoeft voor deze dagen niets te betalen, maar zal het bedrag wel verrekenen.
  • Nieuw vakantieattest: Op het vakantieattest dat je ontvangt, worden de nieuwe regels duidelijk vermeld, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

Voordelen van de nieuwe regeling

  • Duidelijkheid en spreiding: Geen verrassingen meer met een leeg loonstrookje in de vakantiemaand.
  • Gelijke behandeling: De nieuwe regels zijn transparanter en voorkomen dat je ongemerkt geld misloopt.

Houd er rekening mee dat deze veranderingen enkel betrekking hebben op het enkel vertrekvakantiegeld. De regeling voor dubbel vertrekvakantiegeld blijft zoals die is: een eenmalige betaling bij het opnemen van je hoofdvakantie.

Dus, als je in 2024 op vakantie gaat, weet je dat de verrekening van je vakantiegeld een stuk soepeler verloopt. Tijd om die vakantie te plannen zonder financiële verrassingen!

Benieuwd naar onze andere blogberichten? Lees ze hier. 

Referentie: Zigzaghr – Nieuwe vakantieberekening voor bediende die dit jaar van job veranderen

Ready for a change? Join our Bold Team!