September: het nieuwe schooljaar start, en werknemers gaan weer volop aan de slag met opleidingen.
Voor velen betekent dit de perfecte kans om niet alleen hun kennis op te frissen, maar ook nieuwe vaardigheden op te doen. En voor wie in Vlaanderen werkt, is het een goed moment om gebruik te maken van het Vlaams opleidingsverlof.

Wat is Vlaams opleidingsverlof ook alweer?

Laten we het kort opfrissen! Met Vlaams opleidingsverlof krijgen werknemers de kans om, tijdens hun dienstverband, een erkende opleiding te volgen. Gedurende deze tijd kunnen ze met een gerust hart afwezig zijn van het werk, zonder dat hun loon – of tenminste een deel daarvan – in gevaar komt. Voor werkgevers is er goed nieuws: je kunt een forfaitaire terugbetaling aanvragen. Win-win dus!

Benieuwd welke opleidingen in aanmerking komen? Je vindt ze in de opleidingsdatabank van het Vlaams opleidingsverlof. Een handig overzicht staat op Vlaanderen.be onder Opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives.

Verlenging van het gemeenschappelijk initiatiefrecht: extra kansen voor jou en je werknemer!

Goed nieuws voor het schooljaar 2024-2025: het gemeenschappelijk initiatiefrecht is verlengd! Wat betekent dit precies? Wanneer een werknemer ten minste twee opleidingen volgt, waarvan één op initiatief van de werkgever, wordt het recht op Vlaams opleidingsverlof verdubbeld. Dat komt neer op 125 uren voor opleidingen die jij als werkgever initieert, én nog eens 125 uren voor opleidingen op eigen initiatief van de werknemer.

Belangrijk detail: bij het aanvragen van de terugbetaling moet je duidelijk vermelden op wiens initiatief de opleiding plaatsvond. Voor opleidingen op jouw initiatief als werkgever, dient de werknemer hier uiteraard mee akkoord te gaan. Heldere communicatie is dus de sleutel!

Loongrens: wat zijn de spelregels?

Als een werknemer Vlaams opleidingsverlof opneemt, behoudt hij of zij tijdens die uren het reguliere loon. Als werkgever heb je de keuze om het loon te beperken tot het wettelijk vastgestelde loonplafond. Dit biedt vooral voor werknemers met hogere salarissen een oplossing om de kosten beheersbaar te houden.

Hoewel het loonplafond voor het schooljaar 2024-2025 nog niet officieel vaststaat, lag dit voor 2023-2024 op €3.500 bruto per maand. Hou dit dus in de gaten, want de cijfers kunnen binnenkort veranderen!

Nieuwe aanvragen en aanpassingen: wat je moet weten

Op dit moment kunnen er nog geen nieuwe aanvragen worden ingediend voor opleidingen die na 1 september 2024 starten. Er wordt namelijk een wetswijziging verwacht, maar deze is nog niet volledig afgerond. Blijf dus alert voor updates, zodat je klaar bent zodra de regelgeving wordt aangepast.

Bron: Het Vlaams opleidingsverlof voor schooljaar 2024-2025 | Liantis

Benieuwd naar meer? Neem hier een kijkje naar onze andere blogposts.

Ready for a change? Join our Bold Team!