Een overzicht van belangrijke juridische kwesties waar HR-professionals mee te maken krijgen

Als HR-professional is het essentieel én van cruciaal belang om goed op de hoogte te zijn van de juridische aspecten die komen kijken bij HR en alles daarrond. Een fout kan leiden tot juridische problemen en kan schadelijk zijn voor zowel het bedrijf als de werknemers. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste juridische aandachtspunten, opdat jij als HR-professional op een verantwoorde manier jouw functie kan uitvoeren. Ready to dive in? 

Discriminatie en Gelijke Kansen 

Bij onder andere het opstellen van vacatures en tijdens het selectieproces moet je er te allen tijde op letten dat er geen sprake is van discriminatie. Ook in je algemene bedrijfsvoering mag er nooit sprake zijn van discriminatie. De gelijkekansenwetgeving verbiedt elke vorm van discriminatie op basis van geslacht, ras, leeftijd, handicap, religie of seksuele geaardheid. Dit betekent dat je vacatureteksten neutraal en inclusief moeten zijn. Zorg ervoor dat selectiecriteria objectief en relevant zijn voor de functie, zodat je iedereen een gelijke kans biedt. 

Privacy en Gegevensbescherming 

Tijdens het wervingsproces verzamel je veel persoonlijke gegevens van kandidaten. Het is cruciaal om deze gegevens te beschermen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Kandidaten moeten geïnformeerd worden over welke gegevens worden verzameld, met welk doel, en hoe lang deze worden bewaard. Het is ook belangrijk om alleen gegevens te verzamelen die noodzakelijk zijn voor het selectieproces. 

Arbeidscontracten en Arbeidsvoorwaarden 

Wanneer je een kandidaat hebt geselecteerd, is het belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen in het arbeidscontract. Dit omvat zaken zoals arbeidsduur, salaris, vakantiedagen en andere arbeidsvoorwaarden. Wees specifiek en zorg ervoor dat alle wettelijke vereisten in het contract zijn opgenomen. Dit kan helpen om toekomstige geschillen te voorkomen. 

Welzijn op de Werkvloer 

Een ander belangrijk aspect is het juridisch kader rondom welzijn op de werkvloer. Werkgevers zijn verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Dit betekent niet alleen het naleven van de regelgeving in de Codex over het welzijn op het werk, maar ook het implementeren van beleid dat gericht is op het mentale en fysieke welzijn van werknemers. Regelmatige risicobeoordelingen en het bieden van ondersteuning en training kunnen hieraan bijdragen. 

Sociale Wetgeving 

Tot slot is het van belang om op de hoogte te zijn van de relevante sociale wetgeving. Deze wetgeving omvat regels over onder andere arbeidsduur, rusttijden, en minimumloon. HR-professionals moeten deze wetgeving niet alleen kennen, maar ook correct toepassen binnen hun organisatie. Dit helpt niet alleen bij het vermijden van juridische sancties, maar draagt ook bij aan een eerlijke en rechtvaardige behandeling van werknemers. 

Conclusie 

Het naleven van de juridische aspecten van onder andere werving en selectie is essentieel voor HR-managers. Het zorgt niet alleen voor compliance met wet- en regelgeving, maar draagt ook bij aan een positieve reputatie van de organisatie en een rechtvaardige behandeling van alle kandidaten en werknemers. Door aandacht te besteden aan discriminatie, privacy, arbeidsvoorwaarden, welzijn en sociale wetgeving, leg je een solide basis voor een succesvol HR-beleid. 

Door deze aspecten in acht te nemen, kan jij als HR-professional een cruciale rol spelen in het aantrekken en behouden van talent, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een eerlijke en juridisch correcte aanpak.   

Benieuwd naar meer? Lees onze HR insights hier en leer meer over de HR wereld.
Wil je graag deel uitmaken van ons team of ben je opzoek naar ondersteuning als bedrijf? Neem nu contact met ons op hier en wij helpen je graag verder.

Bron: 

De Redactie. (2024, 5 april). Op deze juridische aspecten moet HR letten voor een eerlijk en goed werving & selectie-proces. CHRO.nl. https://chro.nl/artikel/op-deze-juridische-aspecten-moet-je-als-hr-manager-letten-bij-werving-en-selectie/. 

Sociale wetgeving voor hr-professionals. (z.d.). Vlaanderen. https://www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank/sociale-wetgeving-voor-hr-professionals. 

Welzijn op het werk: het juridisch kader. (z.d.). Bright Plus. https://www.werkgevers.brightplus.be/blog/welzijn-op-het-werk-het-juridisch-kader. 

Ready for a change? Join our Bold Team!