Interne mobiliteit binnen bedrijven wordt steeds belangrijker in het huidige competitieve arbeidsklimaat. Deze praktijk, waarbij huidige werknemers van functie wisselen binnen dezelfde organisatie, biedt tal van voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. In deze blogpost geven we graag een overzicht van de voordelen, uitdagingen en best practices rond interne mobiliteit dus lees snel verder!
Voordelen van Interne Mobiliteit
Interne mobiliteit levert heel wat voordelen op voor de werknemer en de werkgever. Denk in eerste instantie bijvoorbeeld aan efficiënter talentbehoud doordat kosten en tijd bespaard kunnen worden door vacatures intern in te vullen, in plaats van deze aan externe wervingsprocedures te besteden. Bovendien blijven werknemers die intern doorgroeien langer binnen de organisatie, wat de retentie verbetert en de kennis binnen het bedrijf behoudt. Ten tweede, voelen werknemers die de mogelijkheid krijgen om intern door te groeien zich meer gewaardeerd en gemotiveerd. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur en ook aan een hogere productiviteit . Tot slot, maakt interne mobiliteit het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen binnen de organisatie, zoals herstructureringen of fusies. Werknemers kunnen namelijk snel worden ingezet op posities waar hun vaardigheden het beste tot hun recht komen. Interne werkplekmobiliteit creëert dus in vele gevallen een win-win situatie die zowel voor de werknemer als de werkgever vaak voor interessante voordelen zorgt.
Uitdagingen bij Interne Mobiliteit
Toch valt het ook niet te ontkennen dat die interne werkplekmobiliteit ook voor enkele uitdagingen zorgt. Zo kan er een mismatch in competenties ontstaan doordat net elke werknemer die in zijn huidige functie uitblinkt, automatisch succesvol zal zijn in een nieuwe rol. Het is cruciaal om een goede match te vinden tussen de vaardigheden van de werknemer en de vereisten van de nieuwe functie . Daarbij heerst er ook de uitdaging dat wanneer een werknemer intern verhuist, dit een leegte kan achterlaten in het team waarin deze voorheen actief was. Dit vraagt om een strategische aanpak om te zorgen dat de continuïteit niet in gevaar komt. Tot slot, kan de overgang naar een nieuwe functie binnen dezelfde organisatie uitdagend zijn. Werknemers moeten zich aanpassen aan nieuwe verantwoordelijkheden en mogelijk een nieuw team, wat een leercurve met zich meebrengt .
Best Practices voor interne mobiliteit
Interne mobiliteit gaat niet vanzelf. Vandaar dat we graag afsluiten met enkele best practices om die interne mobiliteit op een succesvolle manier te initiëren.
- Duidelijke Communicatie en Planning: Het is belangrijk om een helder beleid te hebben voor interne mobiliteit, inclusief duidelijke communicatie over de beschikbare kansen en de verwachte stappen voor werknemers om intern te kunnen doorstromen
- Ondersteuning en Opleiding: Bied werknemers de nodige ondersteuning en training om succesvol te zijn in hun nieuwe rol. Dit kan variëren van specifieke vaardigheidstrainingen tot algemene loopbaanbegeleiding.
- Regelmatige Evaluatie:Voer regelmatig gesprekken met werknemers over hun loopbaanambities en prestaties. Dit helpt om tijdig bij te sturen en te zorgen dat zowel de werknemer als de organisatie optimaal profiteert van interne mobiliteit.
- Stimuleren van een Leercultuur: Een cultuur waarin leren en ontwikkeling centraal staan, moedigt werknemers aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan en zich voortdurend te verbeteren.
Conclusie
Interne mobiliteit kan een krachtige tool zijn voor talentmanagement, mits goed uitgevoerd. Het biedt niet alleen een oplossing voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt, maar zorgt ook voor een dynamische en gemotiveerde werkomgeving. Door strategisch te investeren in de groei en ontwikkeling van je eigen werknemers, creëer je een win-win situatie voor zowel de medewerkers als de organisatie. Ga er dus mee aan de slag en stimuleer op die manier niet alleen de groei en ontwikkeling van de jouw werknemer maar ook die van jouw eigen organisatie.
Bron:
Interne mobiliteit uitgelegd. (z.d.). Securex. https://www.securex.be/nl/personeelsbeleid/talent-management/interne-mobiliteit
Interne mobiliteit: sleutel tot groei en ontwikkeling. (z.d.). Vlaanderen. https://www.vlaanderen.be/intern/personeel/loopbaan-en-ontwikkeling/interne-mobiliteit-sleutel-tot-groei-en-ontwikkeling
Interne mobiliteit: voordelen & praktische tips. (z.d.). Randstad. https://www.randstad.nl/werkgevers/kenniscentrum/arbeidsmarkt-en-flexibiliteit/interne-mobiliteit