Het is overduidelijk: hybride werken is voor de meeste organisaties een blijver. Deze nieuwe manier van samenwerken, creëert niet alleen een beter evenwicht tussen werk en privé. Het komt ook de productiviteit en de betrokkenheid van je medewerkers ten goede. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen en vragen. Daarom geven we je hieronder enkele…

Investeren in betrokkenheid en leiderschap is essentieel

De belangrijkste enabler voor hybride werken, is sterk leiderschap. Leiderschap dat – niet alleen op afstand maar ook op kantoor – gebaseerd is op vertrouwen, loslaten, openheid en betrokkenheid. Die laatste op zijn beurt is gelinkt aan ‘zelf in control zijn’, gewaardeerd worden, zelfstandig werken, teamwerk en empowerment. Investeren in betrokkenheid betekent investeren leiderschap.

Activity-based hybride werken

Een van de makkelijkste vragen om te beantwoorden is: hoeveel dagen per week moeten mijn medewerkers op kantoor werken? Maar is dit wel de juiste vraag? Denk eens na over een activity-based beleid: je vertrekt van taken en activiteiten en koppelt deze aan de ideale werkplek. Zo kan je individuele taken die extra concentratie vereisen, zoals het schrijven van een rapport, beter vanop je telewerkplek doen. Brainstorms en vergaderingen vinden dan juist best op kantoor plaats samen met het volledige team. 

Hou rekening met verschillende types medewerkers

Sommige werknemers hebben het afgelopen jaar de sociale interactie enorm gemist. Meer introverte werknemers hebben misschien net de voordelen van remote werken ontdekt en voelen zich wat minder op hun gemak om in een open kantoorruimte, omringd door rumoerige collega’s, te moeten werken. Bij de invoering van een hybride werkstructuur is het belangrijk om met al die verschillende persoonlijkheden rekening te houden.

Sta open voor continue verbetering 

De beste resultaten kan je behalen door een test-and-learn-strategie toe te passen: probeer zaken uit, en verzamel feedback. Pas je beleid aan indien nodig. Zo ben je goed op weg om een stabiele en flexibele werkgever te worden voor de toekomst!  

En don’t forget…

Hybride werken biedt een geweldige opportuniteit om de betrokkenheid van je medewerkers te verhogen en je als aantrekkelijke onderneming op te stellen naar nieuwe kandidaten. Ga met je medewerkers in gesprek en vraag naar hun wensen en noden. Stem je beleid hier ook op af. Sommige nieuwe gewoontes, zoals wandelmeetings en flexibele uren, wil iedereen behouden.

Advies nodig? Geef ons een seintje

Ready for a change? Join our Bold Team!