Werkplekveiligheid en de gezondheid van werknemers zijn cruciale pijlers voor een succesvolle organisatie en bedrijfsvoering. Het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving verhoogt niet alleen de productiviteit van de werknemer, maar draagt ook bij aan zijn welzijn. Weet je niet waar te beginnen? Dan biedt deze blogpost jou een handig overzicht van de belangrijkste aspecten en strategieën gebaseerd op de meest recente inzichten omtrent dit onderwerp. Let’s dive in!

Belang van Werkplekveiligheid

Om te beginnen, is het interessant te benadrukken waarom een veilige werkplek essentieel is om arbeidsongevallen te voorkomen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om een reeks preventieve maatregelen te nemen en moeten voorbereid zijn op bepaalde noodsituaties​. Dit omvat het opstellen van noodplannen, het verzekeren van eerstehulpvoorzieningen en het regelmatig trainen van personeel in verschillende veiligheidsprotocollen. Op die manier kan de werknemer zijn functie uitoefenen in een veilige omgeving waar risico’s op arbeidsongevallen te allen tijde vermeden worden.

Gezondheid en Welzijn op het Werk

Uiteraard gaat werknemersgezondheid verder dan de loutere fysieke veiligheid. Het omvat ook ergonomie, mentale gezondheid en een evenwichtige werk-privébalans​. Daarbij moeten werkgevers ook risicobeoordelingen uitvoeren om schadelijke omgevingsfactoren zoals lawaai, trillingen en gevaarlijke stoffen identificeren om de (negatieve) impact ervan op de fysieke en mentale gezondheid te beheersen en zo ​miniem mogelijk te houden.

Wet- en Regelgeving

In België zijn er specifieke wetten en regelingen die de veiligheid en gezondheid van de werknemers op de werkplek waarborgen. Deze omvatten verplichtingen voor werkgevers om werkplekken regelmatig te inspecteren en hierover te rapporteren aan de bevoegde autoriteiten in geval van onder andere arbeidsongevallen of beroepsziekten​.

Preventie en Risicoanalyse

Prevention is key! De preventie van arbeidsongevallen is cruciaal voor een veilige werkomgeving. Dit houdt onder andere het uitvoeren van regelmatige risicoanalyses en het implementeren van maatregelen om geïdentificeerde risico’s te beperken in.​ Ook het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en het creëren van bewustzijn omtrent gevaren op de werkvloer onder werknemers zijn cruciale onderdelen van een succesvolle preventiestrategie.

Strategisch Europees kader

Ook Europa ontwikkelde handvaten om de gezondheid en veiligheid van werknemers op het werk te garanderen. Het strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027, geïntroduceerd door de Europese Commissie, richt zich op het verbeteren van arbeidsomstandigheden binnen de Europese lidstaten. Het plan bevat drie kernprioriteiten:

  1. Vooruitzien op nieuwe en opkomende risico’s: Bijvoorbeeld door digitale en groene transities te beheren.
  2. Verbeteren van preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten: Door middel van modernisering van regelgeving.
  3. Verhoogde paraatheid voor toekomstige gezondheidscrises: Inclusief pandemieën.

Dit kader stelt dat de samenwerking tussen de Europese lidstaten, de sociale partners en andere belanghebbenden cruciaal is om het kader te implementeren en deze doelen te bereiken.

Conclusie

Investeren in werkplekveiligheid en gezondheid van de werknemer is dus niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele en economische noodzaak. Door een veilige en gezonde werkplek te creëren, kunnen werkgevers de productiviteit van hun werknemers verhogen, de werknemersbetrokkenheid verbeteren en de juridische risico’s minimaliseren. Het investeren in de veiligheid en gezondheid van werknemers is dus cruciaal voor de organisatie. Werknemers vormen namelijk het meest waardevolle menselijke kapitaal en zijn zonder twijfel essentieel voor het succes van de organisatie. Door een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen, verhoog je als werkgever niet alleen de productiviteit en tevredenheid van de werknemers, maar bouw je ook een sterke en vooral betrouwbare reputatie op. Uiteindelijk draagt dit bij aan duurzame groei en continuïteit van de organisatie en haar succesverhaal!

Bron:

Veilige en gezonde werkplek. (z.d.). MVO Vlaanderen. https://www.mvovlaanderen.be/nl/thema/veilige-en-gezonde-werkplek

Gezondheid en veiligheid op het werk | Federaal agentschap voor beroepsrisico’s. (z.d.). https://fedris.be/nl/professional/beroepsziekten-provinciale-en-plaatselijke-overheidsdiensten/gezondheid-en-veiligheid

Welzijn op het werk | Belgium.be. (z.d.). https://www.belgium.be/nl/werk/gezondheid_en_welzijn/welzijn_op_het_werk

Veiligheid op het werk | Liantis. (z.d.). Liantis. https://www.liantis.be/nl/welzijn-op-het-werk/veiligheid

Strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027. (z.d.). Safety And Health At Work EU-OSHA. https://osha.europa.eu/nl/safety-and-health-legislation/eu-strategic-framework-health-and-safety-work-2021-2027

Ready for a change? Join our Bold Team!