Sinds 1 april 2025 zijn werkgevers verplicht om bij het ontslaan van werknemers met een opzegtermijn of -vergoeding van minstens 30 weken, inzetbaarheidsbevorderende maatregelen aan te bieden. Deze maatregelen, zoals opleidingen, coaching en begeleiding, moeten de werknemer ondersteunen in de zoektocht naar een nieuwe job en zo langdurige uitval vermijden. Met deze aanpak draagt men bij aan de bredere doelstelling om de werkgelegenheidsgraad tegen 2030 op te trekken naar 80%.
Wat houden deze intzetbaarheidsmaatregelen in?
Het gaat om elke vorm van ondersteuning die wordt geboden door een professionele dienstverlener, met als doel de werknemer zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen of te begeleiden bij het opstarten van een zelfstandige activiteit. Deze inzetbaarheidsbevorderende maatregelen omvatten onder andere opleidingen, coaching en loopbaanbegeleiding en vormen een aanvulling op het bestaande outplacementaanbod. Outplacement is een vorm van begeleiding via een gespecialiseerde dienstverlener die erop gericht is om ontslagen werknemers zo snel mogelijk opnieuw aan het werk te krijgen.
De kosten voor deze maatregelen kunnen door de werkgever worden voorgeschoten, maar er is ook een mogelijkheid tot terugbetaling via de RVA. Bij ontslag met een opzeggingstermijn moet de werkgever loon betalen voor de dagen dat de werknemer afwezig is om de maatregelen te volgen. Bij ontslag met een verbrekingsvergoeding moet de werknemer beschikbaar blijven om de maatregelen te volgen, tenzij hij of zij een nieuwe beroepsactiviteit heeft gevonden.
Wat als de werkgever de maatregelen niet naleeft?
- Verlies van terugbetaling via de RVA
Wanneer een werkgever de verplichte inzetbaarheidsbevorderende maatregelen niet aanbiedt, vervalt het recht op terugbetaling van de voorgeschoten kosten door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dit betekent dat de werkgever zelf opdraait voor de kosten van deze maatregelen. - Juridische risico’s
Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot juridische geschillen met de ontslagen werknemer. De werknemer kan aanspraak maken op schadevergoedingen of andere compensaties wegens het niet aanbieden van de verplichte maatregelen. - Reputatieschade
Naast financiële en juridische gevolgen kan het niet naleven van de verplichting ook reputatieschade veroorzaken. Dit kan invloed hebben op de aantrekkelijkheid van de werkgever op de arbeidsmarkt en het vertrouwen van huidige en toekomstige werknemers schaden.
Wat betekent dit voor werkgevers?
Actief een rol moet spelen in de begeleiding van de werknemer richting een nieuwe professionele uitdaging. Dit kan onder meer bestaan uit het aanbieden van opleidingen, coaching en diverse vormen van begeleiding.
Samenwerking met externe partijen: Hoewel de werkgever de organisatie en initiatie van deze maatregelen op zich neemt, is het vaak zo dat de daadwerkelijke uitvoering (zoals het geven van een opleiding of coaching) kan worden uitbesteed aan gespecialiseerde dienstverleners of outplacementbureaus.
Financiële aspecten: De kosten voor deze maatregelen worden doorgaans niet volledig gedragen door de werkgever in de zin van een directe uitgave. De werkgeversbijdragen op het loon tijdens het deel van de opzegtermijn waarin de maatregelen gevolgd moeten worden, worden doorgaans via een regeling (bijvoorbeeld door de RSZ en RVA) vergoed of teruggevorderd.
Door tijdig en correct inzetbaarheidsmaatregelen aan te bieden, laat de werkgever zien dat hij op een respectvolle manier afscheid neemt van zijn medewerker. Dat versterkt niet alleen het vertrouwen in de organisatie, maar straalt ook positief af op het werkgeversimago. Tegelijk draagt het bij aan een dynamische arbeidsmarkt waarin mensen sneller de weg vinden naar een nieuwe job, een voordeel voor alle betrokken partijen.
Meer HR nieuws? Ontdek het hier.
Bronnen:
https://www.liantis.be/nl/nieuws/nieuwe-inzetbaarheidsbevorderende-maatregelen-vanaf-1-april-2025?utm
https://www.lexgo.be/fr/actualites-et-articles/12368-maatregelen-voor-een-activerend-ontslagrecht-deal-or-no-deal?utm
https://www.groups.be/nl/hr-nieuws/inzetbaarheidsbevorderende-maatregelen-bijgestuurd-1#:~:text=Juridische%20artikels-,Inzetbaarheidsbevorderende%20maatregelen%3A%20terugbetaling%20mogelijk%20voor%20ontslagen%20vanaf%201%20april%202025,waarde%20van%20maximum%201.800%20euro. https://zigzaghr.be/terug-van-nooit-weggeweest-activerend-ontslag-hoe-ver-reikt-de-rol-van-de-werkgever/ https://www.vlaanderen.be/outplacement-voor-werknemers